Wanneperveen ontdekken tijdens je vakantie bij Waterpark Belterwiede

Wanneer u een vakantie of weekendje weg heeft geboekt bij Waterpark Belterwiede is de kans groot dat een bezoekje aan het dorp Wanneperveen op uw to do list staat.  Met de knusse dorpskern en de prachtige ligging aan het water de perfecte plek voor water(sport)liefhebbers. Ook wanneer u liever de toeristische drukte van het op 7,5 km gelegen dorp Giethoorn wilt ontlopen is Wanneperveen een goede vakantiebestemming.  Hier vindt u enkel rust, ruimte, water en natuur…

Wanneperveen – Geschiedenis van het dorp

Wanneperveen staat in de volksmond ook wel bekend als “Wannepervene”. Mocht u met een dorpsbewoner in gesprek raken, dan is de kans groot dat u deze benaming voorbij hoort komen. De naam Wanneperveen verwijst naar het veen en het kleine riviertje dat vroeger langs het dorp voer: Wannepe.  Wan betekent weinig en epe of apa water.

Het dorp is een kenmerkend lintdorp dat zich vroeger bevondt op hoogveengebied dat werd ontgonnen vanuit het Meppelerdiep. Oorspronkelijk was het dorp verder naar het westen gelegen, maar door de ontginning verschoof het dorp na de 15e eeuw naar het oosten, waar men toen ook een nieuwe kerk heeft gebouwd.

In de 16e en 17e eeuw was het dorp Wanneperveen relatief welvarend door de turfontginning en de turfverkoop. In de 18e eeuw was verdere ontginning van het dorp niet meer mogelijk. Hierdoor moesten de bewoners opzoek naar andere inkomsten en werd dit gedaan door agrarische activiteiten en eendenvangst. Dit resulteerde uiteindelijk in armoede in de 18e eeuw.

Eind 18e eeuw is de familie Huisman een punterwerf gestart bij de Kettingbrug, bij het Westeinde van het dorp. Deze brug lag over de vaart van het meer de Belterwijde naar de Zuideindigerwijde: de belangrijkste doorvaart naar het dorp Giethoorn.  De werf bouwde verschillende soorten vaartuigen zoals de ‘Gieterse boties’ en ‘Gieterse punters’. In 1945 heeft de werf haar deuren gesloten.

Wanneperveen –Het oord voor waterrecreanten

De recreatie- en toerisme sector is momenteel van groot belang voor het dorp. Naast vakantiepark Waterpark Belterwiede vindt u hier verschillende campings en jachthavens. Al deze faciliteiten concentreren zich op oeverzone van de Belterwijde, tussen het Westeinde en de Blauwe hand in.

Welke u activteiten en bezienswaardigheden in Wanneperveen u écht gezien moet hebben:

Schultehuis
Een voormalig ambtswoning van de schout uit 1612 met trapgevel. Één van de weinige echte oude gebouwen in het dorp

Nationaal park de Wieden
Op enkele minuten van het vakantiepark vindt u Nationaal Park de Wieden. Hier kunt u heerlijk wandelen of fietsen. Met haar indrukwekkende flora en fauna en lust voor het oog!

Uitkijktoren Wanneperveen
Op zo’n pak ém beet 2,6 km van het vakantiepark vindt u de uitkijktoren. Vanuit de uitkijktoren kunt u uitkijken of het water en u kunt hier bijzondere vogelsoorten spotten.

Kiersche Wijdepad
Op enkele minuten van het vakantiepark vindt u het Kiersche Wijdepad. Wanneer u het Kiersche Wijde pad bewandelt, ervaart u de Wieden op haar best. Struin langs trekgaten en open water. Vooral in de zomer kunt u volop genieten van vogels zoals de karekiet, rietgors en waterral.